Energivisionär med feta tankar

Glöm el, ved och jordvärme. Göran Sarners hus värms upp av uttjänt frityrolja. Möt energinörden som sade upp kolonilotten, sålde lägenheten och flyttade till en avstyckad gård i närheten av Röstånga.

Det fräser till i tryckluftsbehållaren. Oljan som hämtats från en populär hamburgerkedja håller nu samma temperatur som i fritösen. Det slurpar till i kärlet och en armslång eldslåga brinner i den ombyggda vedpannan. Dussintals rör och slangar kopplade till olika vred och behållare får familjen Sarners pannrum att likna maskinrummet på en ubåt.

–Rörmokaren kliade sig i huvudet första gången han kom, men han har vant sig vid det här laget, berättar Göran medan han demonstrerar det minst sagt originella värmesystemet.

Göran planterar växterDet började med att han ställde om bilen från bensin till rapsbränsle tillsammans med några vänner. Exprimenten fortsatte. När en kompis i grannbyn lyckades konstruera ett eget raffinaderi för att rena frityrolja, bestämde sig Göran för att bygga om husets gamla vedpanna till EN oljebrännare. Entusiaster i SERO, Sveriges Energiföreningars Riks Organisation, delade med sig av kunskap och erfarenheter över internet, och snart var projektet i hamn.

För läraren Göran Sarner började idéerna om en grönare vardag redan som stadsbo. När första barnet föddes kröp tanken på ett livsstilsbyte allt närmre. Sagt och gjort. Nu har han och hustrun Ann varit byn trogna i 20 år.

–Staden kändes plötsligt överflödig. Vi sökte en vacker plats och fann den här. Till en början var vi kanske inte så praktiska. Vi kunde sitta i timmar och prata om vilken färg vi skulle ha på ett skåp.

Med åren har det praktiska pulandet och arbetet med miljösmarta energilösningar blivit en livsstil. Huset har byggts om i omgångar. Väggarna har fått extra isolering och på taket har Göran installerat solfångare. Nu arbetar han på ännu ett tillskott i energiparken. Om allt går vägen tronar snart ett 21 meter högt vindkraftverk intill gårdsuppfarten. Vingarna och generatorn ligger på logen och väntar på ett specialdesignat torn som Göran får hjälp att bygga i en verkstad i närheten. Inspirationen är hämtad från Eiffeltornet och likt originalet kommer det finnas en veranda där man kan njuta av utsikten.

–Ibland känns det lite som ett vansinnesprojekt, men det är jättekul att förverkliga sina idéer och träffa alla människor som man möter på vägen. Innan vi började bygga på det här tornet hade jag till exempel aldrig satt min fot i en mekanisk verkstad.

Pendling som arbetstid eller vila

Från parets köksfönster reser sig Söderåsen som en skogsbeklädd limpa i horisonten. Runt omkring i det böljande åkerlandskapet lyser grannarnas gårdar upp skymningsljuset. Samtidigt, under andaktsfull tystnad, passar vintern på att fälla sin första snö.
Kontakt med väder

–Kontakten med väder och natur är påtaglig här. Bara man ger sig i väg till brevlådan har man fått en upplevelse. Det är perfekt att ha den här platsen som bas – sen gör man besök i staden, förklarar han.

En timme dörr till dörr är överkomligt menar Göran som pendlar till sitt jobb på en skola i Malmö. Bilen ställer han vid stationen i Eslöv och därifrån tar han tåget. Tågresan som tar en halvtimme använder han till att förbereda arbetsdagen eller om det behövs, en tupplur. Dessutom sparar han en slant genom att åka kollektivt, trots att bilen numer går på matoljan kostar det mer att köra. Väl hemma väntar oftast ett projekt att sätta händerna i.

–Om jag bara jobbar med huvudet blir jag trött – då behöver man få lite olja under naglarna, berättar Göran. //

Text och foto: Hanna Folkemark Ellborg

Kort och gott

Namn: Göran Sarner
Bor: I byn Ask utanför Röstånga.
Gillar: Att förverkliga idéer. Gärna om de har med energilösningar och odling att göra.
Gör: Jobbar som matematik- och datalärare på en Sfi-skola i Malmö.
Favoritplats: Rävahallen. Det är ett ställe på åsen där man kan se ända bort till Kullaberg.
Motto: Vet inte om jag har något. Kanske någonting i stil med ”Från ord till handling”.

Categories: Personporträtt

Kommentera