Funktion och kitsch i tabernaklet

Efter irrande mellan trångbodda storstadslyor fann de lyckan i ett gammalt missionshus och fick en ateljé på köpet. Titta in hos designerduon mitt i byn som låtit kultiga retroprylar stämma träff med nordisk minimalism.

Att stiga på hos Carolina Olsson och Mia Thoren, är som att kliva in ett funktionellt galleri av kulörta leksaksjuveler. Sammetslena furugolv och vita väggar leder oss upp till ovanvåningen där parets senaste textilprojekt "killarna" tar form.

Killen Stoffe–Vi tyckte att det saknades killdockor. Det började med att vi gjorde två stycken och gav bort i julklapp, sedan såg folk dem och undrade om det inte gick att beställa fler, berättar Carolina.

Nu har killarna fått en egen hemsida och kan beställas från hela världen. Med postpaketet följer ett namn och en kort bakgrundshistoria hämtad från olika personligheter de mött eller så är dockan baserad på en riktig person.

-Många av de som hör av sig vill ha en docka efter en verklig förebild och får då dela med sig av allt från personliga anekdoter till kroppsbehåring för att vi ska kunna matcha originalet. Det här är Stoffe, han är en slacker som reser upp sin pappas pengar, säger Mia och håller upp en cirka 70 centimeter lång, skäggig backpackerkille.

De står vid ett stort arbetsbord placerat mellan loftets fönsterkupor. Framför en orange symaskin ligger prydliga högar med miniatyrkroppsdelar, omsorgsfullt stoppade med bomullstrassel. Här får varje kille sin unika karaktär med hjälp av broderi, textilfärg och handsydda kläder av återanvänd textil. Mia syr och Carolina tecknar ansiktsdragen med en textilpenna.

Magkänslan visade vägen till villan

Mia och Carolina, båda illustratörer, träffades på Högskolan för konsthantverk och design i Göteborg. Att flyttlasset så småningom gick till Röstånga var egentligen inte meningen menar Carolina. Efter examen återvände hon till barndomsbyn för att jobba över sommaren och när Mia kom på besök bestämde de sig för att stanna ytterligare en tid.

-Magkänslan säger att det är bra här. Det är en skön stämning och nära till naturen. Nu skulle jag nog bli tokig om jag inte fick springa i skogen, berättar Mia som tre dagar i veckan snörar på sig löparskorna och ger sig ut i spåren.
Men vägen till villan skulle gå via ännu ett andrahandskontrakt i Göteborg, där de flesta vännerna fanns kvar.

-Vi åkte tillbaka till Göteborg. Det var helt miserabelt. Vi bodde i tre olika lyor på ett halvår och släpade flyttkartonger på spårvagnen, fortsätter Mia.

När de så småningom blev erbjudna att hyra ett alldeles eget hus mitt i Röstånga, och dessutom få utrymme för en ateljé under samma tak var beslutet enkelt. Nu får vännerna i Göteborg gott om plats när de hälsar på.

-Många av våra kompisar säger att de också vill flytta ut på landet. Det gäller att få folk att våga göra det, säger Carolina.

-De kommer nog snart, vi får väl vänta ut dem, inflikar Mia med ett skratt.

Mångsysslare

KitchPå en vitlackad byrå står en bordslampa i röd plast och under den en gosedjursbambi i röd manchester. Bredvid ligger en leksakspistol, också den röd. Mia och Carolinas känsla för oväntade arrangemang av och stilsäker kitsch syns även på Stationshuset lite längre ner i samhället. Som nyinflyttade jobbade båda två extra som servitriser i husets restaurang. Ett perfekt sätt att lära känna byn på, menar Mia som ursprungligen kommer från Dalarna.

-Det var väldigt praktiskt, alla samlades ju där. Jag lärde känna folk på en gång.

Nu varvar designerduon frilansuppdrag och gemensamma projekt med jobb som bland annat bildlärare och fritidspedagog. Den lediga tiden fyndar de helst på någon av traktens många loppisar.

-Nu skyller jag på generna men det här med samlandet ligger nog i släkten. Min farmor hade en hel källare fylld med antika leksaker, berättar Carolina.

Och med nära tre meter i takhöjd finns det plats för många loppisrundor innan det blir trångt i tabernaklet. //

Text och foto: Hanna Folkemark Ellborg

Kort och gott

Namn: Carolina Olsson och Mia Thorén
Bor: I ett före detta missionshusmitt i Röstånga, även kallat tabernaklet.
Gillar: Att åka på loppisrundor och att vistas i skogen.
Gör: Syr killar och jobbar som grafiska formgivare.
Favoritplats: Blinkarpskogen

Categories: Personporträtt

Kommentera