Nytt asylboende i Blinkarp

Nytt asylboende i Blinkarp

Den 19 juni klockan 18 kommer ett informationsmöte att hållas på Midgårdsskolan om det tillfälliga boende för asylsökande som Migrationsverket i samarbete med företaget Attendo Care ska öppna på Blinkarpsgården. Upp till 170 personer ska kunna tas emot i boendet. Den 15 juni genomförs en inspektion av lokalerna och tidigast den 20 juni kan Blinkarpsgården öppnas, säger Mikael Horn, enhetschef för mottagningsenheten på Migrationsverket i Malmö. Han berättar att Attendo Care kommer att ha personal på plats dygnet runt på Blinkarpsgården. Även Migrationsverkets egen personal kommer att arbeta på boendet, främst för att genomföra utredningar om de sökande. Tanken är att vuxna personer, inte barn, ungdomar eller barnfamiljer ska beredas plats på Blinkarpsgården. Om en situation uppstår där verket tvingas placera barn på boendet, finns en beredskap för detta. – Om det ändå kommer att finnas barn där, så ska det finnas lekrum, säger Mikael Horn. För de vuxna kommer det att finnas aktivitetsrum. Trots att boendet på Blikarpsgården har kommit till hastigt på grund av en situation med många asylsökande och tillgång till få lägenheter runt om i Skåne, ser Mikael Horn positivt på förutsättningarna. – Vi har ett bra läge. Vi har ett starkt stöd från Attendo för den sociala biten och så sköter vi myndighetsbiten, säger han. Vid mötet med Röstångaborna den 19 juni kommer förutom Mikael Horn även personal från Attendo Care samt politiker från Svalövs kommun att finnas på plats. Om du har frågor om boendet på Blinkarpsgården går det bra att kontakta Mikael Horn via Migrationsverkets växel: 0771-235235. Mer information: www.svalov.se http://hd.se/svalov/2012/06/01/nytt-boende-for-asylsokande-i/  

Categories: Evenemang, Planket

14 Comments

 • Karl skriver:

  Från artikeln:
  ”I Röstånga bor i dag omkring 850 personer. I och med det nya boendet för asylsökande ökar befolkningen med 20 procent. ”

  Det låter inte sunt för vår lilla by, vi måste höja våra röster mot detta.

  • Sebastian Mullaert skriver:

   Hej Karl,

   Ja det är viktigt att vi kommer till informationsmötet och utrycker idéer och ställer konstruktiva frågor.

   På detta sätt tror jag att vi bättre kan möte den kommande situationen på ett, för alla, givande sätt.

   Kan vi göra något så att de asylsökande får en bra start i Sverige?

   Hur kan vi som individer och som by utvecklas av asylboendet?

   Det finns mycket spännande att prata om. Röstånga är en engagerad by, låt oss inspireras av de situationer vi möter i livet.

   Tänk att det är möjligt!

   Sebastian Mullaert

   ps. I offentliga forum tycker jag att det är lämpligt att skriva under med sitt namn.

   • Karl skriver:

    Jag skrev att det inte är sunt, dvs förstörande för samhället, det är därför projektet måste stoppas.

   • Pontus skriver:

    ”Hur kan vi som individer och som by utvecklas av asylboendet? ”

    Varför känns det viktigt att byn ska utvecklas? Det är väl inga i Röstånga som tvingas fly halva jorden p.g.a. krig? Du fokuserar uppenbart på fel 80 %. Den korrekta frågan är uppenbar: ”Hur kan vi som individer och som by utveckla de nyanlända på asylboendet så att de och deras avkommor kan återvända och skapa ett vackert och blomstrande hemland?”

    • Sebastian Mullaert skriver:

     Svar till Pontus:

     Livet är en underbar resa, en resa där vi utvecklas tillsammans. Känn på ordet tillsammans, det är starkare och fyllt med mer viset än man kan tro. Stanna upp och känn!

     Kanske är du helt fullkomlig och kanske har du nått ett tillstånd av perfektion och harmoni. Njut!

     Jag känner att livet självt är förändring; harmoni är då jag med glädje och kärlek möter dessa ofta underliga (och för mig ibland obegripliga)förändringar, då jag vågar öppna armar och hjärta för den världen jag lever i och då jag vågar vara öppen för att låta det jag möter visa mig vägen vidare.

     Detta citat tycker jag är talande och vackert;

     ”Den som inser att hen inget vet, hen kan leva genom viset i varje stund”

     Just då kan vi låta varje möte med en annan människa berika oss alla, just då kan vi låta livets förändringar tala till oss med all sin prakt.

     Jag fokuserar varken på utveckling för Röstånga eller för de asylsökande (som kanske) kommer vistas här en tid, jag pratar om och försöker leva ett liv som möjliggör utveckling för det som är. Under den tid det finns ett asylboende i Röstånga så är ju faktiskt även det/de en del av Röstånga;)

     Jag blir glad över din fina inställning till att hjälpa de människor som kommer hit i nöd, det är så lätt att en sådan här typ av debatt fastnar i intellekt och resonemang men det handlar om människor som ; tänker, känner, skrattar, gråter, ser och hör precis som alla andra människor. Jag känner dock starkt att just denna fina intention till att hjälpa ofta blir ytlig och kortvarig ifall vi i ett hierarkiskt förhållningssätt försöker predika en universell sanning som vi har definierat. Sanning går inte att rama in eller konservera men det går att känna och leva den just Här och Nu; i mötet med det och dem vi möter och ifall vi tillåter alla att vara både vår lärare och elev.

     Ja, varför känns det så viktigt att Röstånga ska utvecklas?
     Flytta hit, ta del av allt engagemang som frodas här, låt dig inspireras av alla aktiva utvecklingsprojekt som bland annat finansieras av EU’s Leader pengar (t.ex. hemsidan som du just nu tar del av), och upplev kraften i ett utvecklingsaktiebolag som ägs och drivs av byns egna invånare. Gör du det kommer du kanske känna att frågan är helt meningslös men att upplevelsen av utveckling och förändring är mening i sig själv.

     Detta engagemang och denna glädje erbjuder en mängd saker; konserter, filmvisningar, idrott, naturupplevelser i fyra naturreservat, hembygdsmuseum, konsthall, teater, dansföreningar, sagolek för barn, yoga, meditation, fotboll, simning, skidåkning, gymnastik, ridning, flera körer, pensionärsgrupper, en buss ägd av byn, poesiaftnar, stödkonserter för Afrika, mängder av föreläsning och workshops, stå upp komik, bibliotek, frisör, klädbutiker, matbutiker, julmarknad, by loppisar och mycket mer.

     Röstånga är en levande ort, ett underbart ställe att möte Sverige på (oavsett vart du kommer ifrån och varför) vilket möjliggör ett fantastiskt tillfälle att skapa en stabil grund för en kommande integration i det svenska samhället för de asylsökande som beviljas tillfälligt uppehållstillstånd.

     Tänk att det är möjligt!

 • sara skriver:

  Hej!
  När ni kommenterar på sajten ser vi gärna att ni skriver under med fullständigt namn.

  Bästa hälsningar
  Sara Frostberg Lowery, administratör rostanga.nu

 • David skriver:

  Jag bor många mil ifrån detta fina samhälle och har inte möjlighet att komma. Jag hoppas verkligen att alla Röstånga bor och närboende sluter upp på detta möte för att ventilera era tankar och få en klarare bild av hur det här ska fungera. Mycket tråkigt för Röstånga om detta blir verklighet.

  • Sebastian Mullaert skriver:

   Svar till David:

   Om du hade bott i vårt fina lilla samhälle så hade du oxå varit medveten om vilka starka och aktiva krafter som verkar för utveckling och tillväxt, krafter som kommer från mötet mellan kulturer och olikheter, krafter som växer av de situationer som dyker upp i livet.
   Få saker är mer utvecklande än möjligheten att visa ödmjukhet, givmildhet och kärlek.

   känn! det är möjligt!

   Sebastian Mullaert

 • Kerstin Ingemansson skriver:

  Blinkarpsgården kan öppnas för asylsökande den 20 juni. Varför har man då inte informationsmöte förrän den 19 juni??
  Det här är väl en fråga till kommunen, men onödigt, tycker jag, att späda på ev motstånd o ilska. I avsaknad av information o kunskap frodas spekulationerna…

  • sara skriver:

   Hej! Om jag har förstått Migrationsverket rätt, så handlar det om mycket knappa tidsramar. Men, jag skickar frågan vidare till ansvariga på Migrationsverket, som kanske kan svara här på rostanga.nu eller så ger de svar på mötet imorgon.

   Bästa hälsningar

   Sara Frostberg Lowery, administratör rostanga.nu

  • Sebastian Mullaert skriver:

   Svar till Kerstin:
   Asylboendet kommer inte att öppna idag den 20 juni, först om ett par veckor kan det bli av. Det är inte ens helt säkert att det blir ett transit boende.

   men tänk; det är möjligt;)

   Sebastian Mullaert

 • Mikael Horn skriver:

  Hej,

  Jag och mina kollegkor kommar att besvara era frågor i morgon tisdagen den 19 juni kl. 18.00 på Midgårdsskolan. Välkomna.

  Med vänlig hälsning

  Mikael Horn
  Enhetschef
  Mottagningsenheten
  i Malmö

 • Sebastian Mullaert skriver:

  Det var ett bra informationsmöte igår. Migrationsverket kunde sakligt och lugnt bemöta alla typer av frågor och attityder, mycket inspirerande!

  Flertalet av de närvarande visade stort engagemang och positivitet inför möjligheten att kunde hjälpa människor som kommer till vårt samhälle.

  Det här är spännande tycker jag.

  Sebastian Mullaert

 • Mikael Horn skriver:

  Hej,

  Vi har nu fått godkänt efter brandinspektionen att öppna boende för 119 personer på Blinkarp. Vi har nu slutit ett avtal som möjliggör att de första asylsökande kan anlända redan innan helgen.

  I normalfallet hyr vi lägenheter men när dessa inte går att få hyr vi tillfälliga boenden. Ett tillfälligt boende innebär att asylsökande bor där i väntan på att deras ansökan utreds eller fram tills att lägenhetsplatser i ordinarie mottagningssystem finns tillgängliga.

  Med vänlig hälsning

  Mikael Horn
  Enhetschef
  Mottagningsenheten i Malmö

Kommentera