Uttråkad?

Besök Röstånga

Med den naturrsköna omgivningen erbjuder Röstånga med omnejd på en rad olika aktiviteter för besökaren. Skåneleden passerar rakt igenom byn och är bara en av de vandringsleder som finns tillgängliga. För den som inte föredrar vandring är turridning, paddling och bad  bara några av de aktiviteter som finns att uttöva.

Sevärdheter

Söderåsens Nationalpark

Ravinen i SkäralidHär möts du av en rik flora och fauna. Parken, som är ett av norra Europas största sammanhängande lövskogsområden bjuder på dramatisk natur under alla årstider. Inte långt från huvudentrén vid Skäralid öppnar sig en ravin med en särpräglad Skånsk djungel. Beundra utsikten från platån vid Kopparhatten eller kupa händerna och smaka purfärskt källvatten i dalgången. Här kan du välja mellan vandringsleder från en knapp kilometer eller en rejäl tretimmarsrunda förbi torpruiner och grillplatser. Promenaden i mitten av ravinen är rullstolsanpassad och barnvagnsvänlig. Vid Nackarpsdalen i Röstånga, den sydligaste av de tre raviner som skär genom åsen, hittar du den andra entrén som snabbt tar dig till Odensjön. Stigen är handikappanpassad. Kartor och mer information om guidade turer finns i Röstångas egen turistbyrå och i Naturum i Skäralid där du också hittar en restaurang.
www.nationalpark-soderasen.lst.se
www.skaneleden.se

Odensjön

En gång flyttade två jättar ner i sjöns djup för att slippa höra ljudet från kyrkklockor. Det säger en av flera sägner om denna trolska sjö som på mitten mäter hela 19 meter till botten.  Namnet kommer av liknelsen med guden Odens ena öga, men hur den cirkelrunda sjön en gång uppkommit är fortfarande en gåta och kanske är det därför som man finner många svar i folktron. En stor del av sjöns vatten kommer från grundvattenkällor och är därför mycket rent. Här kan du bada omringad av 30 meter höga rasbranter, duka upp en picknick eller fiska ädelfisk. Fiskekortet löser du på Ica i Röstånga, cirka en kvarts promenadavstånd från sjön.

Jällabjär

Jällabjär sticker upp i bakgrundenI nordöstra delen av Röstånga reser sig den utslocknade vulkanen Jällabjär som idag är ett naturreservat. Skåneleden tar dig över stättor och genom beteshagar upp över toppen där du belönas med en milsvid utsikt. Resterna av vulkanens aktiva period märker du på den särskilt artrika floran. Vid vindskyddet som är placerat på den södra sluttningen finns en parkeringsplats som nås från grusvägen mellan Röstånga och Anderstorp.

Aktiviteter

Turridning

Turridning på SöderåsenVarför inte låta en häst göra jobbet?  Kom ännu närmre naturen genom stillsam skritt i westernsadel eller tölta barbacka på en snabbfotad islandshäst. Oavsett om du är van ryttare eller aldrig suttit på en häst finns det alternativ och skräddarsydda lösningar.
www.turridning.se
www.gillastighonung.se
www.persbacke.se

Fiska

I fiskedammarna vid Röstånga camping och i Odensjön kan du dra upp dina egna foreller.  Fiskekort finns att lösa på campingen och i byns Icabutik.

Bigårdssafari

Om du fått nog av lata dagar och vill se några riktigt strävsamma arbetare kan du titta in i en bikupa hos en av traktens flitiga honungspruducenter. Från perioden maj-juli anordnas turer där du får lära dig mer om honungens hemligheter.

Kanotpaddling på Rönne å

Upplev naturen från ett av Skånes största vattendrag. Längs den natursköna sträckan mellan Stockamöllan och Klippan hittar du tre ställen som hyr ut kanoter. Takten väljer du själv. Sträckan går att dela upp på två dagar.
www.ronneadalens.se
www.djupadalsmolla.com
www.kanotcentralen.se

Kanota på sjö

På Röstånga Camping & Bad kan du hyra kanot för paddling på campingens fiskesjö. En solig dag kan du om du har tur även få syn på en sköldpadda som bor här.
www.rostangacamping.se

Vandra

Skåneleden passerar rakt genom bynMed Ås till ås-leden, en av Skåneledens mest varierade etapper tar du dig genom Söderåsens vilda natur från Åstorp till Röstånga. Om du vill kan du fortsätta ända till Agusa på Linderödsåsen. Längs vägen finns vindskydd och rastplatser. Läs mer på Skåneledens hemsida.
www.skaneleden.se

Röstånga Friluftsbad

Utomhusbad centralt beläget i byn. Här finns en 50 meters bassäng, undervisningspooler, plaskdamm och en inbjudande vattenrutschbana. Badet håller öppet från juni till slutet av augusti.
www.rostangacamping.se

Geocaching

Ta med familjen, eller utmana vännerna i en spännande skattjakt. Det enda som behövs är en gps. Har du ingen egen så finns det att hyra i Röstångas turistbyrå. Mer information hittar du här.
www.geocaching.se
www.walks.se

Cykla dressin

Från april till oktober kan du trampa dig fram och tillbaka längs den 6 kilometer långa veteranjärnvägen mellan Klippan och Ljungbyhed.
www.veteranjarnvagen.se

Motionsspår

2,5 km av totalt 7,5 km motionsspår runt Röstånga är elljusspår som utgår från idrottsplatsen Odenvallen. Vid goda snöförhållanden fungerar slingan även utmärkt som skidspår. För den idrottsintresserade finns det även en till idrottsplats, en tennisbana och en boulebana inom räckhåll.

Golf

Från Röstånga når du lätt en hed/parkbana i närliggande Ljungbyhed och en ängsbana med vattenhinder i Svalöv.
www.ljhgk.nu
www.svagk.se

Comments are closed.