Skola

Barnomsorg i naturnära miljö

”Jag tror inte alla skolor har en bäck som rinner genom skolgården” /Elin Lindell, 11 år
”Det är kul när man får ha matte utomhus” /Linus Hesselmo, 10 år
”Biblioteket och skolgården är mina favoritplatser” / Sebastian Borqvist, 12 år

Grundskolor

Midgårdskolan

Skolgården på MidgårdFå uppväxtmiljöer kan mäta sig med Midgårdskolans skolgård. Inbäddad i grönska och med spännande nivåskillnader, lockar den till lek under alla årstider. Intill bollplanen bildar bokträdens rötter en inbjudande klättervägg och när vädret tillåter händer det att undervisningen flyttar ut till uteklassrummet intill bäcken. Byskolan är belägen i ett kuperat område och erbjuder en stimulerande miljö för 120 elever från förskoleåldern till årskurs 6. Gemensamt för den pedagogiska verksamheten där fokuset ligger på barnens personliga utveckling, är att ge eleverna verktyg för att bli bra på att samarbeta och ta eget ansvar. Dessutom bidrar en stark föräldraförening till en trygg miljö där alla kan vara delaktiga i utvecklingen.

Läs mer om Midgårdskolan

Förskolor

Björkhäll

Mitt emot Midgårdskolan ligger den kommunala förskolan Björkhäll för områdets allra yngsta. Här arbetar duktiga pedagoger i lagom stora barngrupper. I huset finns två småbarnsavdelningar för 1-3 åringar; Blink och Börta. 4-5 års-avdelningen Oden hittar man i den gamla delen av Midgårdskolan. Utomhuslek och språkträning utgör en viktig del i det pedagogiska arbetet.

Askungarna föräldrakooperativ

AskungarnaI byn Ask cirka fem kilometer från Röstånga ligger ett falurött hus med vita knutar. Här huserar Askungarnas förskola sedan 18 år tillbaka. Med mycket frisk luft och med leken i centrum, styrs strävan för varje barns bästa av duktiga pedagoger. Verksamheten som startades av en grupp engagerade föräldrar drivs än i dag som ett föräldrakooperativ med miljövänlig inriktning. Maten som lagas i det egna köket är till större delen ekologisk och närproducerad. Här har du som förälder stor möjlighet att påverka rörelsen.
www.askungarna.se

Fritids

Idun & Brage

Fritids efter skolanEfter skolan finns två fritidsgrupper på Midgård, Idun från klass 2 och uppåt och Brage för de lite yngre. Här möts barnen över åldersgränserna under uppsikt av bekanta ansikten från skolverksamheten. Den fantastiska utemiljön skapar obegränsade möjligheter till små och stora äventyr. På våren och sommaren håvas det i bäcken som bjuder på möten med kräftor och fiskar. Inomhus är snickeriverkstaden och idrottshallen populära tillhåll. På fredagarna händer det att man packar stormköken och beger sig på en gemensam utflykt.

Läs Fritids egen blogg!

Svenska kyrkan

Öppen barn- & föräldragrupp

För att delta i babyrytmik och mötas över en fika i byns församlingshem behövs ingen föranmälan. Onsdagar 9:30–12 håller Kågeröd-Röstånga församling öppen förskola i korsvirkeshuset på andra sidan vägen från kyrkan.

Kyrkis

Kyrkis är som fritids fast i församlingshemmets pyssellokaler. På onsdagseftermiddagar möter personal från kyrkan upp vid Midgårdskolan (Lena Olofsson barnledare, Cia Brinkåker församlingspedagog och Helene Jakobsson kantor). Tillsammans promenerar de med barngruppen till den gamla gården som tillhör Kågeröd-Röstånga församling. Här erbjuds pyssel och lek för barn från förskoleåldern och uppåt. På onsdagarna kan de som vill, delta i barnkören Sångskoj som leds av Helene Jakobsson.

Kulturskolan

Kulturskolans välutrustade lokaler hittar du på Svalegatan 25B i Svalöv. Skolan har blivit känd genom sitt omsorgsfulla och professionella arbete och var en av de första i landet som certifierades med Qualis certifieringsmodell. Förutom individuell undervisning i de flesta orkesterinstrument finns det även möjlighet att dansa show- och jazzdans. Grundskoleklasserna på Midgård får regelbundet besök av musiklärare från Kulturskolan för undervisning i körsång.

Biblioteket

Biblioteket på MidgårdI anslutning till Midgårdskolan hittar du Röstångas bibliotek som är ett kombinerat folk- och skolbibliotek. Samlingarna är tillgängliga för allmänheten på tisdagar och torsdagar. Förutom utlåning av böcker fungerar lokalen även som mötesplats för bokcirkeln Läslustan och som galleri för lokal konst. Röstångas bibliotek är del av samarbetet Bibliotek Skåne Nordväst vilket betyder att du i Röstånga har tillgång till hela biblioteksutbudet i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga!
Öppet: tisdagar 10-13 & 14-17, torsdagar 11-14 & 16-19. Telefon: 0435-781054,
E-post: rostangabibliotek@svalov.se.

Comments are closed.