En delbar hobby i flera våningar

En lördagseftermiddag samlas sju kvinnor hemma hos Anette Nilsson strax utanför Ask. Hennes hobby är att tillverka kakfat av gammalt loppisporslin. Den här eftermiddagen delar hon med sig av sina kunskaper till nyfikna, som på köpet får fika och goda samtal.

– Senaste beställningen gjorde jag direkt från Kina, säger Anette Nilsson.

På den välnötta bordsskivan framför henne ligger en hög med metallpinnar. De ska så småningom bli mittpinnar i kakfaten, som kan göras i två, tre eller flera våningar. Idag ska hon lära ut hur man gör.

På det stora bordet intill står travar av gammalt porslin. Någon har redan kommit igång med hantverkandet och borrar långsamt och fokuserat i mitten av en uppochned vänd tallrik.

Med en smäll åker borren igenom porslinet och slår i skärbrädan under. Det gäller att inte trycka så hårt med borren, utan hålla en lagom lätt press hela tiden.

Fina jaktmarker för loppisälskaren

Det knepiga är egentligen inte själva hantverket; att försiktigt och tålmodigt borra ett hål i mitten av fatet med diamantborr och sedan fästa skruvar, metallbrickor och mittpinnen så att de bildar en stång som går igenom faten. Att hitta faten – de gamla, blommiga, färgglada, klassiska, sjuttiotalsmönstade – det är den riktiga utmaningen. Tur är väl då att trakterna kring Röstånga och Ask är en riktig guldgruva för den som gillar begagnat.
– Emmaus, Erikshjälpen, loppisarna i Marieholm. Det finns ju hur många loppisar som helst, säger Anette Nilsson.

Hon har sin försörjning inom trädgårdsnäringen och kakfatsmakeriet är mest en hobby. Kanske är det också därför hon inte har något emot att dela med sig av det hon kan.
– Jag tyckte att det var kul att göra den här grejen och så hade jag beställt många fler saker än jag kunde göra av med själv. Och så började folk fråga – hur gör man det där? säger Anette Nilsson.

Strax före jul fanns hon med på den julmarknad som ordnades i Röstånga. Där blev kakfaten mycket beundrade.
– Jag har fått jättemycket positiv respons. Folk har frågat om jag kan skicka fat. Jag har några bokade som jag tar med mig när jag ändå ska ut och resa, säger Anette Nilsson.

Stark hobbytrend

Hon är inte ensam om att ge gammalt porslin nytt liv. Trenden att sätta ihop faten på det här viset har funnits i hobbyvärlden i många år. Det som behövs är en riktigt bra borr av tungsten eller diamant, mittpinnar med skruvar och en skärbräda. Och så lite experimentlusta och lust att gå på skattjakt på loppisar.
– Samtidigt som man köper mittstängerna ska man köpa borren som samma försäljare säljer, säger Anette Nilsson.

Kakfaten som trängs i en av de djupa fönsternischarna i Anette Nilssons vackra, gamla hus, är i både två och tre våningar. Och vem har sagt att de bara måste bestå av just fat? Översta våningen på ett av Anettes kakfat är en liten guldfärgad skål, i form av en svan.

Categories: Reportage

2 Comments

 • Monica prentice skriver:

  Hej, läste srtijeln, vad roligt, skulle ha velat vara på kursen, jag är nyinflytad i Ask och skulle vilja köpa de här pinanrna och borren, kan du hjälpa mig med info, vart handlar jag det, tack i förhand, monica prentice

  • Anette skriver:

   Hej Monica
   Så synd att ingen sett ditt inlägg här.
   Jag har fortfarande borr och sånt kvar om du vill ha.
   Vi skall ha en hantverkskväll i Billinge den 14/9 kl 19 då vi gör fat tillsammans.

Kommentera