Meddie Blue hittar ljuden i tystnaden

Meddie Blue

Leende.
Det är det första ord jag antecknar i mötet med Meddie Blue. Hon är en person som verkar vara nöjd med var hon är för tillfället; på väg.
Rent fysiskt finns hon i Röstånga, dit hon flyttade i början av 2015 tillsammans med vännen Ylva. Målsättningen är att ha ett kollektiv och de hoppas hitta fler till huset de hyr.
Men Meddie, vad är det för ett namn?
– Jag har hittat på det namnet, det är vad alla kallar mig.
Meddie Blue är också det artistnamn hon använder till sin musik. Mycket i livet rör sig kring musik och det är också en stark anledning till flytten till Röstånga, nära natur och stillhet.

Tänker tvärtom
Efter en folkhögskoleutbildning på Gotland släppte Meddie Blue en ep och just nu arbetar hon med ett fullängdsalbum. Tanken är att hon ska göra allt till albumet själv; skriva, spela in, producera. Fast det sistnämnda är de två om – Meddies syster hjälper till med produktionen.
– I musikbranschen uppfostras man med att man behöver så många andra. Till exempel ska man inte producera själv och jag har aldrig riktigt varit med på det där, säger hon.

Bort från bruset
Hon och kollektivkompisen Ylva har både valt till och valt bort saker i livet när de flyttade till Röstånga. Huset är spartanskt inrett och ganska tomt.
– Vi vill leva så resurssnålt vi kan. Vi har rensat ut så mycket saker vi kan. Vi har funderat över vad vi behöver i våra liv och vad vi vill äta. Och det som är bra för naturen är ju ofta också bra för en själv, säger Meddie.
Avsaknaden av det brus och den tidsåtgång som det för med sig att äga många saker och ha mycket stimulans i livet, har gett plats åt skapandet.
– Jag känner att jag kommer närmare mig själv och min musik. Musiken kommer till mig – jag får utrymme att skriva. Allt blir så självklart på något sätt.

Idol – en erfarenhet rikare
Hur skulle du beskriva din musik för en som aldrig har hört den?
– Mitt kännetecken vad gäller produktionen är sångstämmor.
Inspirationen kommer, kanske något förvånande, från bland annat kommersiell radiomusik, en genre som känns rätt långt borta för den som lyssnar på Meddie Blues musik.
I arbetet med att utforska sig själv och sin musik, fattade hon beslutet att söka in till Idol, tv-programmet som varje år lockar tusentals unga med drömmen om att slå igenom i musikbranschen.
– Jag bestämde mig för att en gång för alla prova ett kommersiellt sammanhang och se vad jag kan hitta där. Jag gick in i en roll, jag utsatte mig för detta. Det var en av de roligaste saker jag har gjort och en av de mest insiktsskapande.
Meddie berättar hur hon framförde en låt av Rihanna, i sin egen tappning, för TV-juryn – som sågade henne totalt. Hon skrattar lite när hon minns.
– De kunde inte sätta mig i ett fack. De sade att jag hade gjort ett konstigt låtval. Jag investerade mig själv och det var så himla värt det, säger Meddie.

Väljer – och väljer bort
På sätt och vis är det som om Meddie Blue står vid sidan om och betraktar världen, väljer de bitar som passar eller intresserar henne. Till skillnad från många andra unga musiker, verkar hon inte greppa efter varje chans att visa upp och marknadsföra sig och sin musik.
Hon berättar varmt och öppet om sig själv och sina tankar. Santidigt är det tydligt att detta är ett genomtänkt val och att det finns en tydlig gräns, en stark integritet.
När hon flyttade till Röstånga raderade Meddie sitt Faebookkonto. Hon berättar om den introverta rörelse som pågår i världen och som hon intresserar sig för; en reaktion på ett extremt utåtriktat samhälle, ett ständigt sökande efter kontakt och bekräftelse.
– Det utmanar normen att man ska vara så extrovert hela tiden. Det blir nästan att man konstruerar relationer i och med Facebook.

Ljud och samhällsengagemang
Förutom studier och skapande fylls dagarna med skogspromenader, yoga och meditation. Det hjälper henne att hitta fram till vad hon verkligen vill.
– Då har jag också energi över till att vara social. Ju djupare jag går in i mig själv, desto mer närvarande kan jag vara i mötet med andra människor, säger Meddie.
  Hösten 2015 läser hon musikproduktion och entreprenörskap på distans. Och arbetar med musiken. Vad som händer framöver är hon inte helt säker på, annat än att det ska involvera musik. Hon ser också en koppling mellan musiken och ett samhällsengagemang.
– Jag har ett intresse för barn och har skrivit musik för barn. Jag skulle vilja att det finns forum där alla barn kan få en ingång till kultur, säger Meddie.
Vad är du någonstans om tre år?
– Jag hoppas att jag är kvar i Röstånga. Att bo på landet, det är som att komma hem för mig.
Säger Meddie Blue. Och ler.

Categories: Personporträtt

Kommentera