Musik och minimalism i skön förening

Skogen, lugnet och närvaron visade sig vara en bördig mylla för lycka och minimalistisk techno. För bara några år sedan var tanken på hus på en villagata främmande för musikern Sebastian Mullaert. Nu har modulhuset på Björnbärsstigen blivit en självklar utgångspunkt för en lyckligare tillvaro.

På en återvändsgata i södra delen av byn är husen förvillande lika. Villorna som alla har gaveln ut mot gatan, är målade i glada färger som påminner om de som finns i en klassisk legoback. Sebastian Mullaert tar emot utanför sitt hus. Rött med vita knutar. Han har just kommit hem från en miniturné i Japan och ser ut att njuta extra mycket av vardagen. Som ena halvan av musikerduon Minilogue, reser han i väg för att stå på olika klubbscener flera gånger i månaden. Resandet har blivit ett behov men som nybliven tvåbarnsfar och Röstångabo har hemmet fått en allt viktigare roll i livet.

Det mobila kontoret– Det finns plats för lite mer sysslolöshet här – det är en positiv företeelse. Det väcker lyckokänslan, säger han.

På matbordet med utsikt över trädgården och bokskogen står det bärbara kontoret i form av en macdator. Strax intill står braskaminen. Framför den börjar de flesta morgnarna med tvååriga dottern Malou i knät.

Smygande inflytt

Efter uppväxten utanför Hässleholm har skogen och naturen alltid haft en dragningskraft. När kompisarna i Röstånga tipsade om att deras grannhus var till salu slog Sebastian och frun Åsa Mullaert till. Men flytten från Malmö där de bott i tio år skulle dröja.

– Först använde vi huset som sommarstuga i nästan ett år. Vi upplevde området under alla årstider och hann göra om insidan under tiden. Det var ett perfekt sätt att ”provbo”. Det är svårt att hitta platser där man får möta så många olika sorters människor som här, berättar Sebastian och serverar grönt te i vardagsrummets öppna planlösning.

Lagom till att Malous lillebror Elwin föddes gick flyttlasset på riktigt. Att skiljas från stadsmiljön var inte något större bekymmer för Sebastian. Försäljningen av lägenheten resulterade dessutom i en slant på sparkontot.

-Det var för barnens skull vi flyttade hit – men egentligen är det nog vi vuxna som inte tål stressen. Jag känner att jag som förälder har lättare att vara avslappnad utan distraktionerna som finns i staden. Den urbana miljön förorenas mer och mer av konsumtionshetsen och jag tror inte att människor mår bra av att mätta det ständiga habegäret. Sedan är det billigare att bo på landet, vilket gör att vi har mer tid att umgås på eftersom vi inte behöver jobba lika mycket.

Arbetstiden fördelas mellan hemmet och studion i Malmö där de flesta inspelningarna äger rum. Men i förlängningen planerar han att flytta även studion till Röstånga. Vid sidan av Minilogue, där han tillsammans med kompisen Marcus Henriksson skapat elektronisk musik i över tio år, har han egna musikaliska projekt som får mycket av sin näring från naturen.

Lyckan finns i mellanrummen

Trots att han älskar sitt jobb och är en projektmaskin av stora mått, är det i tomrummen som hemligheten ligger menar Sebastian.
-Jag uppskattar mer och mer soloinstrumentinspelningar där musiker ger utrymme för att uppleva ”the space in between”, rent krasst mer minimalistisk musik, men samtidigt mer organisk och livfull.

Nära till skogenOm man lyssnat till Minilogues lekfulla musik förstår man snart vad han pratar om. Drömlika världar av gäckande ljudlandskap byggs upp och rivs ned för att lämna plats för galopperande rytmer och svängiga melodislingor. Den ökade närvarokänslan som uppstått sedan flytten, beskriver han som ett lyckorecept också för musikkarriären.

-När jag känner en större närvaro i vardagen så uppstår den även i det konstnärliga uttrycket. Det är lättare att leva i nuet här. Plötsligt har man mer tid att skratta med folk man möter, eller se om någon behöver muntras upp. Det är viktigt med tomrum ibland så att man kan finnas till för fler än de allra närmsta.

Text och foto: Hanna Folkemark Ellborg

Kort och gott

Namn: Sebastian Mullaert
Bor: Björnbärsstigen i Röstånga.
Gör: Är.
Gillar: Det jag möter och när jag låter det jag möter möta mig.
Favoritplats: Jag försöker möta nuet som det är, utan jämförelser och bedömningar. Därav blir frågan svår. Vi har flyttat till Röstångatrakten eftersom vi känner en stark positiv energi här, den energin känner jag i hela trakten och inte på något specifikt ställe.
Motto: Kärleken finns överallt just nu, känner du den?

Categories: Personporträtt

Kommentera